Wat John F. Kennedy’s maandroom ons leert over goede requirements

Wat Kennedy ons leert over goede requirements

 

Op zaterdag 25 augustus 2012 overleed Neil Armstrong, de eerste mens die op 20 juli 1969 voet zette op de maan. Persoonlijk kan ik me van deze gebeurtenis uit de vorige eeuw niets herinneren. Alhoewel al wel geboren, had ik zelf mijn eerste stapjes op aarde nog niet gezet.

Toch kwam deze eerste maanwandeling destijds niet zomaar uit de lucht vallen. Tijdens de “Koude Oorlog” was Amerika met de Sovjet Unie in een felle “space race” verwikkeld. En nadat de Russen in 1961 Joeri Gagarin als eerste mens in de ruimte hadden weten te brengen wilden de Amerikanen niet achterblijven. Sterker nog, zij wilden hen overtroeven.

Daarom kondigde president John F. Kennedy een maand later, op 25 mei 1961, zijn droom aan in het Amerikaans Congres:

“I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth.”

Als ik als Requirements Consultant naar deze historische uitspraak van Kennedy kijk, dan zie ik een voorbeeld van een goede requirement op het hoogste niveau.

Dit zijn namelijk de 6 lessen over goede requirements die je uit Kennedy’s droom kunt trekken:

1. Het geeft het gewenste resultaat aan dat bereikt moet worden.
Een mens op de maan zetten en veilig naar aarde terugbrengen.

2. Het geeft niet aan hoe dat resultaat bereikt moet worden.
Er wordt niet aangegeven welke (technologische) oplossing, zoals bijvoorbeeld het type raket, gebruikt moet worden. Dit laat dus ruimte om alle alternatieven op een rijtje te zetten en de beste te selecteren.

3. Het is concreet en meetbaar.
Er is een deadline gesteld. De maanwandeling en de terugkeer van de astronauten moeten namelijk voor het einde van het decennium, dus vóór 31 december 1969, zijn gerealiseerd. Dit geeft tevens focus in het project.

4. Het toont het ‘commitment’ van het management.
Zelfs de president van Amerika staat erachter! En vraagt er geld voor in het Congres.

5. Het doel is expliciet gecommuniceerd.
Het is geen uitspraak die ergens in het luchtledige is gedaan, maar het staat op papier. Bovendien is het in het openbaar uitgesproken en uitgezonden op radio en televisie. Het einddoel is dus voor alle belanghebbenden bij het project na te gaan.

6. En, tot slot, het eindresultaat is controleerbaar.
Op de deadline is na te gaan of het doel daadwerkelijk bereikt is. Zijn de astronauten vertrokken? Zijn ze veilig teruggekeerd?  Is de Amerikaanse vlag op de maan geplaatst? Is er beeldmateriaal vastgelegd?

Trek jij ook nog andere lessen over goede requirements uit deze droom van John F. Kennedy?
Laat het ons weten en laat een reactie achter.

No comments yet.

Leave a Reply