Requirements achterhalen: Wat je kunt leren van TVOH en MasterChef

 

TVOH

Op televisie kun je tegenwoordig bijna dagelijks naar een talentenjacht kijken. Ieder jaar gaan we in het najaar weer op zoek naar Neerlands beste zanger, musicalster, concertpianist, topmanager of chefkok. En zo trekt een stoet aan nog niet ontdekt talent tijdens auditierondes aan een vakjury voorbij, in de hoop geselecteerd te worden voor de volgende ronde of masterclass.

En wat mij als requirements consultant nu intrigeert is de feedback die de kandidaten ontvangen van de vakjury. En dan specifiek de criteria die zij benoemen om een aanstormend talent wel of juist niet te selecteren.

Zo blijkt bij The Voice of Holland dat kunnen zingen niet voldoende is om gekozen te worden, want zingen dat kunnen ze voor ons leken bijna allemaal wel. Nee, als je luistert naar de commentaren van de coaches dan gaat het om: timing, een eigen geluid hebben, het afronden van tonen, stemkleur en zuiverheid in de hoogte en laagte.

Hetzelfde fenomeen zie je bij MasterChef. Het kunnen toepassen van kooktechnieken is niet voldoende om door te gaan. Wanneer de topkoks de gerechten van de kandidaten beoordelen dan hebben ze het niet over de gebruikte technieken (zoals bijv. bakken, braden en frituren), maar of het gerecht goed op smaak is, of de groenten wel gelijkmatig zijn gesneden, de garing van het vlees, de dosering van de ingrediënten, de presentatie op het bord, de binding van de saus, de temperatuur, de creativiteit en de kleur.

En wij doen precies hetzelfde als een vakjury als we producten kopen. Wat een product allemaal kan is voor ons niet voldoende om tot koop over te gaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het aanschaffen van een mobiele telefoon. Ga je voor een iPhone of wordt het toch een Android-toestel? Met beide producten kun je precies hetzelfde doen, nl. bellen, sms-en, apps downloaden, fotograferen, etc.. Ook wij baseren uiteindelijk onze keuze, al dan niet bewust, op andere eigenschappen van het product, zoals bijv. kleur, grootte, design, prijs en imago.

Welke les kunnen we nu hieruit trekken voor het (laten) maken of aanpassen van een applicatie. Voor het opstellen van de requirements?

In de praktijk zie je vaak dat alleen wordt beschreven wat een applicatie zou moeten kunnen doen. Alleen de zgn. functionele requirements of ‘user stories’ worden beschreven. En even vaak blijkt bij de acceptatietest of demo dat de klant toch niet (helemaal) tevreden is met het opgeleverde product. Ook al kunnen de gevraagde functies worden uitgevoerd, het is niet voldoende om ermee in productie te gaan.

Andere criteria blijken dan opeens van doorslaggevend belang te zijn. De zgn. non-functionele requirements of kwaliteitseigenschappen, zoals bijv. snelheid, veiligheid, accuratesse en beschikbaarheid. En dit betekent weer herstelwerkzaamheden en dus tijdverlies.

Dus, of je nu als aanstormend talent gescout wilt worden, of als ICT-organisatie je applicatie geaccepteerd wilt krijgen, voor beide geldt:

“Functional Requirements do not make you competitive.” 
(Tom Gilb)


Wil je een snelle(re) acceptatie van je product dan zul je bij het verzamelen van de requirements dus óók de gewenste kwaliteiten moeten zien te achterhalen. 
Met welke kwaliteit zal de klant tevreden zijn? Met welke responsetijden? Met welke volumes? Met welke toegangsrechten? Met welke uitval? Met welke kleuren? Met welke … ?

Reacties zijn welkom!

One Response to Requirements achterhalen: Wat je kunt leren van TVOH en MasterChef

  1. Erna December 18, 2014 at 9:14 am #

    Wat een heerlijke vergelijking! Dank!

Leave a Reply