Over Mirjam

Bridging Minds is opgericht door Mirjam van den Berg

Mirjam van den Berg is requirements expert en helpt organisaties en mensen die worstelen met het helder krijgen van de wensen en eisen voor de ICT-leverancier. Zij helpt zowel managers als hun functioneel beheerders, business analisten en informatieanalisten in traditionele ontwikkelomgevingen, als ook product owners en scrum developers in Agile -achtige ontwikkelomgevingen, zoals SCRUM.

Op deze pagina lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over Mirjam’s achtergrond en de visie van waaruit zij werkt.

Wat is jouw achtergrond en werkervaring?

“Ik heb een brede werkervaring van ruim 20 jaar, in allerlei rollen en bij verschillende organisaties, waarbij ik op diverse manieren te maken heb gehad met wensen en eisen. De eerste 10 jaar werkte ik voor een bedrijf dat software maakte voor kleine tot middelgrote banken. Hier heb ik (internationaal) gewerkt als business analist, intermediair tussen Business en ICT, pre-sales consultant, trainer en teamleider. In deze jaren was ik vooral bezig met het verzamelen van de wensen en eisen van de klant. Vooral in mijn laatste rol, het opzetten van een testafdeling, werd het belang van goede wensen en eisen voor mij steeds duidelijker.

De jaren erna heb ik gewerkt als consultant en als facilitator / trainer voor een consultancy organisatie. In deze periode hield ik mij vooral bezig met het verbeteren van het proces om tot goede wensen en eisen te komen. Zo heb ik voor een grote bank een nieuw requirementsproces ontwikkeld en dat geïntegreerd in hun projectmanagementmethodiek (een variant van PRINCE2).

Langzaam maar zeker kwam bij mij echter steeds meer het besef dat een goed proces en/of een goede tool alleen niet de sleutel tot succes is. Het gaat er namelijk om wat je in het proces en/of de tool stopt. En dat is mensenwerk!”

Waarom ben je gestart met Bridging Minds?

“Vanuit de visie dat de mens de grootste succesfactor is om te komen tot heldere wensen en eisen, ben ik gestart met Bridging Minds. Ik leg nu de nadruk op het verbeteren van de kennis en communicatieve vaardigheden van de mensen. Zowel van degenen die hun wensen en eisen moeten overbrengen als de mensen die die informatie moeten verzamelen. Heldere wensen en eisen zijn van cruciaal belang voor een goede en succesvolle samenwerking tussen alle betrokken partijen. Hierdoor worden de gewenste producten sneller en goedkoper opgeleverd en de beoogde (bedrijfs)resultaten eerder behaald.”

Wat onderscheidt jou van andere requirements experts?

“Ik besteed niet alleen aandacht aan de theorie en het proces, maar vooral ook aan de communicatieve vaardigheden van de mensen die in dat proces werken. Aannames en miscommunicatie liggen immers constant op de loer, ook als je een goed proces hebt. De intensieve trainingsprogramma’s die ik zelf als consultant en als trainer heb gevolgd, maken dat ik mijn eigen kennis en brede praktijkervaring goed kan overdragen aan anderen. En dat doe ik nu al vele jaren met veel plezier.”

Wat onderscheidt jou van andere communicatie trainers?

“Het grote voordeel van mij is dat ik uit dezelfde praktijk kom als waarin de mensen die ik train en begeleid ook komen. Als ervaringsdeskundige herken ik daardoor de problemen en uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Ik begrijp de voorbeelden waar ze mee komen. Ik spreek dezelfde taal en ik kan met eigen voorbeelden, anekdotes en ervaringen goed aansluiten op hun praktijk. En daardoor herkennen zij zich ook weer in mij.”

Laatst zei een deelnemer aan één van mijn workshops:

Ik merk echt dat je de methodieken en modellen ook echt zelf in de praktijk hebt doorleefd.

Wat zijn dé kenmerken van jouw workshops en trainingen?

Mijn workshops en trainingen zijn stuk voor stuk zeer interactief. Stil blijven zitten en niet meedoen is gewoon geen optie voor de deelnemers. Daarnaast zijn ze gebaseerd op ‘ervarend leren‘.  Deelnemers leren in diverse oefeningen ter plekke van hun eigen ervaringen en die vul ik aan met achterliggende theorieën, anekdotes en praktijkervaringen. Hierdoor blijft de stof veel makkelijker en langer hangen. Daarnaast maak ik gebruik van eigen visualisaties op flipovervellen, die ik ter plekke maak en/of samen met de deelnemers aanvul. Dus bij mij geen saaie PowerPoint-presentatie met slides vol met bullet-points en teksten.”

Wat doe je naast Bridging Minds?

“Naast Bridging Minds ben ik, qua werk, actief als:

  • Freelance Trainer bij de Cibit Academy voor de 3-daagse cursus “Agile Requirements Practitioner“.
  • Expert van Computable voor de topic Development.”

Maar in mijn vrije tijd vind je mij heel regelmatig in het zwembad en op de golfbaan van Amelisweerd (Utrecht). Enerzijds in een poging om mijn handicap te verlagen, maar natuurlijk óók voor de gezelligheid. Ik doe regelmatig mee aan diverse clubwedstrijden en ik organiseer gedurende het zomerseizoen eens per maand een dameswedstrijd op de vrijdagmiddag. ”