Gebruik NIVEA in gesprekken over requirements

Requirements: Niet invullen voor een ander

 

Als ik het woord NIVEA laat vallen wat is dan het allereerste waar je aan denkt?
Grote kans dat je nu denkt aan het bekende blauwe blikje met witte letters en een geurende witte zalf waarmee je je kunt insmeren of aan een flesje zonnebrandcrème of bodylotion.

Minder bekend is dat NIVEA ook staat voor:
Niet Invullen Voor Een Ander!

En dit ‘invullen voor een ander’ is juist wat ongemerkt en heel snel gebeurt in gesprekken en dus ook in gesprekken over requirements. We denken aan een half woord genoeg te hebben om te weten wat de ander bedoelt of we denken dat de ander ons met een half woord wel begrepen heeft. Vooral als we de ander al wat langer kennen.

Gevolg: we trappen met z’n allen steeds weer in de grote valkuil met aannames. Met alle gevolgen van dien als deze later (of zelfs te laat) niet juist blijken te zijn.

Het is dus zaak om uit deze valkuil te blijven. Maar hoe doe je dat? Het is immers veel makkelijker gezegd dan gedaan om geen aannames te doen. Welnu, check, check en dubbel check. Oftewel, vragen, vragen en nog eens (liefst open) vragen te stellen.

En dat vergt constante alertheid. Op mogelijke misverstanden, vooroordelen en eigen invullingen. Het is daarom belangrijk om voordat je een gesprek over requirements in gaat, jezelf nog even op scherp te zetten.

Ikzelf doe dat o.a. met de volgende 5 ezelsbruggetjes.

1. Geef LSD
Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

2. Laat OMA (wat vaker) thuis
Oordelen, Meningen, Adviezen

3. Neem ANNA mee
Altijd Navragen, Nooit Aannemen

4. Gebruik NIVEA
Niet Invullen Voor Een Ander

5. Wees een OEN
Open, Eerlijk, Nieuwsgierig

Ken je nog andere ezelbruggetjes of heb je andere tips om jezelf op scherp te zetten?
Laat het ons weten en laat een reactie achter.

No comments yet.

Leave a Reply