De kracht van actief luisteren

Bij het verzamelen van wensen & eisen dien je als functioneel beheerder, informatieanalist of business analist constant alert te zijn en te luisteren naar wat de ‘belanghebbende’ wel en niet zegt, zodat je de juiste vragen kunt stellen om zoveel mogelijk essentiële informatie te achterhalen. Dit kan later in het project namelijk veel tijdwinst opleveren en herstelkosten besparen.

Hieronder mijn 6 tips om actief te luisteren:

1. Laat de ander uitspreken
Geef de ander de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Veel mensen denken dat ze goed kunnen luisteren. Toch hebben velen de neiging om een ander in de rede te vallen om zelf iets te zeggen. Vaak gebeurt dit wanneer je denkt dat de ander bijna klaar is. 

2. Concentreer je op het luisteren zelf
Een gebruiker, een business analist, een programmeur, een projectmanager en een stuurgroeplid kijken allemaal vanuit hun eigen achtergrond, kennis en ervaring naar een situatie. Vaak denken we al te weten wat de ander bedoelt of wil gaan zeggen. In gedachten hebben we ook vaak al een mening klaar. Onbewust luister je dan niet écht meer of heel selectief. Concentreer je op het luisteren zelf, zodat er geen gedachten en (voor)oordelen kunnen opkomen.

3. Vat regelmatig kort samen wat de ander heeft gezegd
Hierdoor laat zien dat je geluisterd hebt en toets je gelijk of je de ander goed hebt begrepen. Zo niet, dan heeft deze direct de gelegenheid om eventuele misverstanden en aannames te corrigeren.

4. Maak gebruik van de ‘Kracht van de Stilte’
Veel mensen vinden dit moeilijk en stellen gelijk de volgende vraag. Wees echter heel bewust even stil na een vraag of antwoord. Hierdoor geef je de ander de gelegenheid om na te denken over wat hij of zij heeft gezegd of gaat zeggen. Vaak volgt na een stilte een aanvulling, nuancering of correctie.

5. Let ook op de non-verbale communicatie
Een uitdrukking op het gezicht, de intonatie waarmee iemand iets zegt of iemands lichaamstaal zegt vaak meer dan woorden. Zeker wanneer deze tegenstrijdig met elkaar zijn. Laat merken dat je dit constateert. Vraag ernaar, zonder te oordelen. Dit levert vaak een schat aan achterliggende informatie op over hoe de ander naar de situatie kijkt.

6. Let ook op je eigen lichaamstaal
Laat met je lichaamshouding zien dat je aandacht voor de volle 100% bij de ander is. Zit rechtop, richt je op de ander, houd (oog)contact, toon begrip, knik af en toe eens met je hoofd en zorg dat je niks in je handen hebt om mee te spelen.

Dit zijn mijn tips om actief te luisteren.
Heb jij nog andere tips of wil je reageren? Laat het ons weten en laat een reactie achter.

No comments yet.

Leave a Reply